going to Architecture school?

FAQ: Jawapan selalu orang nak tau
Interview 1: UKM,UTM
Interview 3: Interview question
Part 1: preparation
Part 2: First sem studio
Part 3: Manual guide to buy archi PC desktop
Part 4: Studio sem 5

Followers

Tolong Isi Tabung Saya :)

Monday, November 19, 2012

Isu Boikot Vs Tak nak Boikot: Jgn gaduh-gaduh:)

Isu yang hangat masa kini semestinya Isu Gaza, boikot Mek Di dan seangkatan dengannya..
Usaha yang murni patut kita beri sokongan ikhlas kepada mereka yang nak sumbang walau sebesar zarah sekalipun janganlah kita memperkecilkan mereka.

Dalam memberi pendapat, tiada yang betul mahupun salah..kalau dalam exam ibarat kita jawab soalan kbkk( kemahiran berfikir secara kreatif dan kritis). Namun, senario tidak sihat yang saya amati adalah apabila isu, niat murni yang sepatutnya suatu niat yang baik itu bertukar menjadi punca perbalahan sesama insan. Adoii...itu yang tak bestkan kawan2? 

Firman Allah S.W.T “Orang-orang bertakwa ialah orang yang berinfak baik diwaktu lapang mahupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan orang lain. Allah mencintai orang yang berbuat kebaikkan” (Al-imran:134)

Betul bukan semua orang itu sempurna!
Ya, saya juga akui saya seorang insan-Nya yang lemah, yang masih cetek ilmu dan dahagakan ilmu . Saya juga bukan seorang ustazah apatah lagi alim ulama' . Namun, dengan sedikit ilmu ini saya cuba untuk memperbaiki diri saya. 

Senario boikot MekDi saya sokong niat murni itu atas rasional perikemanusiaan dan head MekDi kat US nuh yang claim mereka salur duit kat zionis untuk perang. Jadi atas dasar perikemanusiaan itu maka saya sokong tindakan ini.Dalam masa yang sama terbit juga rasa kesian dekat pekerja MekDi. Yelaa punca pendapatan. Tapi saya yakin bukan niat boikot itu untk tutup periuk nasi tapi terkenangkan nasib saudara islam yang lain.Nak halang orang tak boikot pon tak boleh. itu hak mereka. Duit mereka. Jadi jalan terbaik, usaha untuk mendapatkan kerja lain ye dak?

Saya akui memang payah nak tinggalkan habit makan MekDi ni, tapi mungkin perlahan2 insha Allah boleh jika diizinkan Allah. Perlahan-lahan tu mungkin sebulan sekali pastu 5 bulan sekali, setahun sekali and at last no more forever kan?

MEKDI TU KEHENDAK BUKAN KEINGINAN. DAN SAYA SEDAR BAHAWA MEKDI ITU MENGANDUNGI BAHAN YANG MAMPU BAGI KESAN KESIHATAN ATAS DIRI SAYA. Namun, saya masih jugak makan. So funny of me! haha *laughing at my self

Kepada mereka-mereka yang rasa tak sokong or sokong dengan tindakan boikot memboikot, anda tak perlu provoke sebab :

1. Duit anda. Suka hati nak beli ke tak nak. hak pengguna.

2. Anda suka makan MekDi? tak haram pon, makan ajelah tak payah banyak songeh

3. Tak payah gaduh-gaduh isu nak boikot ke tak nak boikot sebab apa pekdah yang anda dapat? dapat MekDi free lagi ke? or apa? 

Bila gaduh mula nak masuk isu agama yang lain sekali sampai akar umbi kalau boleh. haha so funny!

4. Bukan anda sahaja dapat dosa kering gaduh2 ni orang lain pon dapat tempias ( e.g: dosa kering) walaupun dasarnya si fulan itu posting sesuatu atas niat murni beliau 

p/s: cuba untuk ke arah kebaikan tak salahkan? :) *peace*

No comments:

Post a Comment

link

Related Posts with Thumbnails