going to Architecture school?

FAQ: Jawapan selalu orang nak tau
Interview 1: UKM,UTM
Interview 3: Interview question
Part 1: preparation
Part 2: First sem studio
Part 3: Manual guide to buy archi PC desktop
Part 4: Studio sem 5

Followers

Tolong Isi Tabung Saya :)

Friday, April 30, 2010

Temuduga kursus seni bina(PART ONE)

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera kepada pembaca blog sekalian..terima kasih kerana sudi mengunjungi blog saya..


 Entri kali ini ingin saya bercerita mengenai pengalaman saya ditemuduga oleh panel-panel dari UTM dan UKM. Walau apa pun TERIMA KASIH kepada pihak universiti kerana sudi menemuduga saya..
Mungkin entri ini dipandang enteng oleh sesetengah orang tapi bak kata Aiman.."Aiman tak kisah". bCuz this is what i dream off.. this is my ambition,i will try to achieved it..pray for me people! huhu ..





Saya agak teruja dan bersyukur kerana diberi peluang menghadiri temuduga seni bina sekali lagi..(dulu dapat interview kat uitm tapi tak berjaya..takpelah ade hikmah kot)
Kali ini mulanya saya menerima email dari UKM(nasib baik bukak spam box.), terus saya membuka laman web upu dan klik pada temuduga bukan pendidikan bagi lepasan stpm/setaraf. Alhamdulillah saya berjaya mendapat temuduga di kedua-dua universiti pilihan upu saya iaitu 1)UTM dan 2)UKM.
Thank You Allah!
 Tips bagi mereka yang bakal menghadiri temuduga seni bina: WATLAH RESEARCH DULU KAWE OII!!

Di UKM:
Temuduga di UKM bermula pada jam 9pagi,
sabtu bersamaan 24 April 2010

Ringkasan dari temuduga:
Biasalahkan kena lukis and design sebuah bangunan melalui elemen yang diberi [opps..lain-lain tu rahsie] and then u've to do some essay about architecture..
Seterusnya menunggu nama anda dipanggil untuk di'soal siasat' oleh panel-panel a.k.a pensyarah disitu [ada yang berpangkat AR da pun]

DI UTM:
Temudaga di UTM bermula pada jam 8.30 pagi,
starting 26/4-28/4
i got my interview on 28th April 2010

Secara ringkasnya:
Diberi kertas soalan untuk dijawab semuanya before interview dijalankan..

sila klik untuk sambungan: temuduga USM Apex

Thursday, April 29, 2010

LAWAK


Pengantin sengal..... [cerita dipetik melalui email]
 
************ ********* ********* ********* ********* ******

 Pada cuti hari minggu yang lalu, aku menghadiri Satu Majlis akad nikah kawan pada kawan ku. Waktu tu

 aku bercuti dikampung dia. Jadi bila ada kenduri macam tu dia pun pergi dan ajak aku sekali. Aku pun ikut

sama. Masa tu majlis akad nikah tu dijalankan diruang tamu.Ramai orang aku tengok, sambil duduk bersila

 mengelilingi tok kadi dan pengantin lelaki. Dahsyat, pengantin tu duduk atas bantal macam raja. Aku jarang

tengok majlis macam nih. Jadi masa bersila tu, aku pun mengesot sikit untuk dengar apa yang tok kadi akan

tanya. Rupanya macam2 jugak tok kadi tanya. Tapi ada satu soalan yang menyebabkan aku malu

besar?..Tok kadi tanya pasal satu hari berapa kali kene sembahyang, dengan lajunye mamat

pengantin tu jawab "lima". Tok kadi tanya lagi, bagi contoh2 najis kecil, dia pun jawap kencing

baby yang kecik2 lagi. Tok kadi pun angguk ler,jadi aku rasa jawapan tu ok la kut. Tok kadi tanya lagi
contoh najis besar , mamat tu mula dah panik, jeling kiri, jeling kanan, mula tengok syiling, aku rasa macam nak tolong je mamat pengantin tu?bukannye susah, jawapannya anjing ngan babi je,..tapi mamat tu dah mula berpeluk jantan
 keluar kat dahi?.tok kadi mula senyum? Aku sebut dalam hati moga2 dia dengar 'anjing ngan babi la hoi', tapi
 rupanya aku cakap dalam hati dia tak dengar. Aku tak tahu apa yang jadi selepas itu, kerana majlis tu jadi kecoh kerana ramai orang yang berada disekeliling majlis tu sambil minum air sirap, tersembur keluar minuman tu terkena baju ramai orang, aku pun sama, masa tu aku tengah minum sirap tu, tiba2 aku semburkan balik, dah kene member kat tepi2, kecoh jadinya, aku pegang mata aku, penuh dengan air
 mata. Yang aku ingat masa tok kadi tanya tentang contoh najis besar kat pengantin tu keadaan senyap sunyi?.tapi bila pengantin tu jawap " Taik Gajah " suasana jadik hingar bingar dengan gelak ketawa orang yang dah tak boleh tahan, nak control macamana ?taik gajah? besar betul..nak2 bila gajah
 makan durian..

Wednesday, April 28, 2010

Girls..BEWARE!!

Berhati - hatilah...............!
 Cerita ni sebenarnya dalam bahasa CINA so di translate cerita nie dalam bahasa melayu....
Kepada para wanita, HATI-HATI bila pakai TUALA WANITA.. check dulu expired date... Kualiti..dan paling PENTING kebersihanya...takot2 ada pulak telur binatang dekat atas tuala wanita tu... Seorang pelajar  berusia 17 tahun tak taula dr negar mana telah mengalami muntah2 mcm orang mengandung tu la kan....
 Beliau seorang kanak2 miskin dan bapanya pula seorang penjual TUALA WANITA...disebabkan banyak tuala wanita yang expired,si bapa telah mengagihkan tuala wanita itu untuk dipakai oleh anak dan isterinya.. Almaklumla kehidupanya yg miskin dan kalau buang tu rasanya satu pembaziran kot pada keluarga mangsa tadi...so anak2 dgn bini dia pon pakaila TUALA WANITA tu.... lepas maybe beberapa bulan si anak mengalami muntah,loya tekak mcm orang2 mengandung tu...Dengan segera si bapa membawa anak ke hospital untuk diperiksa ape penyakit anaknya.. dan doktor memberi jawapan yang mengejutkan bahawa si anak telah MENGANDUNG.... maka hairanla si anak..dia menafikan bahawa dia mengandung kerana dia
 tidak mempunyai teman lelaki,masih bersekolah dan tidak pernah melakukan hubungan seks..Scan punya scan doktor memberitahu bahawa terdapat 20EKOR ANAK TIKUS yang dikandungkan oleh pelajar terbabit...MUNGKIN KETIKA PERIOD TELUR2  TIKUS TELAH DISENYAWAKAN KOT DAN MASUK KEDALAM OVARI PELAJAR TERSEBUT..MUNGKINN.....doktor terpaksa membuat pembedahan ke atas pelajar tersebut kerana didapati anak2 tikus terbabit telah tumbuh gigi dan dikhuatiri akan memakan kesemua organ dalaman pelajar tersebut... kesemua doktor sahaja yang berani melakukan pembedahan itu,... pelajar terbabit kini disahkan tidak boleh mengandung lg kerana mereka telah mencuci keseluruhan dalaman pelajar tersebut kerana dikhuatiri dijangkiti virus tikus yg kotor itu...

>>> Moral of the story......
 
   *NAK BELI PAD TU CHECK DULU EXPIRED DATE.. 
 
  *MAKE SURE PAD YG DIBELI TU BEBAS DARIPADA KOTORAN ATAU
 TELUR2 BINATANGSILAP2  KANG ADA TELUR LIPAS BERANAK LIPAS LAK LEPAS NI...

*SAMA2 MENJAGA KEBERSIHAN DAN MEMASTIKAN KEJADIAN SEPERTI NIE TAK TERJADI LAGI

Kisah Rasulullah s.w.t sebagai pengajaran


(sumber gambariluvislam)
1) Kalau ada pakaian yang koyak, Rasulullah
menampalnya sendiri tanpa
perlu menyuruh isterinya. Beliau juga memerah susu
kambing untuk keperluan
keluarga mahupun untuk dijual.

2) Setiap kali pulang ke rumah, bila dilihat
tiada makanan yang sudah siap
di masak untuk dimakan, sambil tersenyum baginda
menyinsing lengan bajunya
untuk membantu isterinya di dapur. Sayidatina
'Aisyah menceritakan 'Kalau
Nabi berada di rumah, beliau selalu membantu
urusan rumahtangga.


3) Jika mendengar azan, beliau cepat-cepat
berangkat ke masjid, dan
cepat-cepat pula kembali sesudah selesai sembahyang.'


4) Pernah baginda pulang pada waktu pagi.
Tentulah baginda teramat lapar
waktu itu. Tetapi dilihatnya tiada apa pun yang
ada untuk sarapan. Yang
mentah pun tidak ada kerana Sayidatina 'Aisyah
belum ke pasar.
Maka Nabi bertanya, 'Belum ada sarapan ya
Khumaira?' (Khumaira adalah
panggilan mesra untuk Sayidatina 'Aisyah yang
bererti 'Wahai yang
kemerah-merahan')
Aisyah menjawab dengan agak serba salah, 'Belum
ada apa-apa wahai
Rasulullah.'
Rasulullah lantas berkata, 'Jika begitu aku puasa
saja hari
ini.' tanpa sedikit tergambar rasa kesal di raut wajah baginda.


5) Sebaliknya baginda sangat marah tatkala
melihat seorang suami sedang
memukul isterinya. Rasulullah menegur, 'Mengapa
engkau memukul isterimu?'
Lantas soalan itu dijawab dengan agak gementar,
'Isteriku sangat keras
kepala! Sudah diberi nasihat dia tetap degil juga, jadi
aku pukul lah dia.'
'Aku tidak bertanyakan alasanmu,' sahut Nabi s. a. w.
'Aku menanyakan mengapa
engkau memukul teman tidurmu dan ibu kepada
anak-anakmu?'


6) Pernah baginda bersabda, 'sebaik-baik lelaki
adalah yang paling baik,kasih
dan lemah lembut terhadap isterinya.' Prihatin,
sabar dan tawadhuknya
baginda dalam menjadi ketua keluarga langsung
tidak sedikitpun menjejaskan
kedudukannya sebagai pemimpin umat.


7) Pada suatu ketika baginda menjadi imam solat.
Dilihat oleh para
sahabat,pergerakan baginda antara satu rukun ke
satu rukun yang lain amat
sukar sekali.
Dan mereka mendengar bunyi menggerutup seolah-olah
sendi-sendi
pada tubuh baginda yang mulia itu bergeser antara
satu sama lain. Sayidina
Umar yang tidak tahan melihat keadaan baginda itu
langsung bertanya setelah
selesai bersembahyang,


'Ya Rasulullah, kami melihat seolah-olah tuan
menanggung penderitaan yang
amat berat, tuan sakitkah ya Rasulullah?'
'Tidak, ya Umar. Alhamdulillah, aku sihat dan segar.'


'Ya Rasulullah...mengapa setiap kali tuan
menggerakkan tubuh, kami
mendengar seolah-olah sendi bergeselan di tubuh
tuan? Kami yakin engkau
sedang sakit...' desak Umar penuh cemas.


Akhirnya Rasulullah mengangkat jubahnya. Para
sahabat amat terkejut. Perut
baginda yang kempis, kelihatan dililiti sehelai
kain yang berisi batu
kerikil, buat untuk menahan rasa lapar baginda.
Batu-batu kecil itulah yang menimbulkan
bunyi-bunyi halus setiap kali
bergeraknya tubuh baginda.


'Ya Rasulullah! Adakah bila tuan menyatakan lapar
dan tidak punya makanan
kami tidak akan mendapatkannya buat tuan?'
Lalu baginda menjawab dengan lembut, 'Tidak para
sahabatku. Aku tahu, apa
pun akan engkau korbankan demi Rasulmu. Tetapi
apakah akan aku jawab di
hadapan ALLAH nanti, apabila aku sebagai pemimpin,
menjadi beban kepada
umatnya?' 'Biarlah kelaparan ini
sebagai hadiah ALLAH buatku, agar umatku kelak
tidak ada yang kelaparan di
dunia ini lebih-lebih lagi tiada yang kelaparan di
Akhirat kelak.'


8) Baginda pernah tanpa rasa canggung sedikitpun
makan di sebelah seorang
tua yang dipenuhi kudis, miskin dan kotor.


9) Hanya diam dan bersabar bila kain rida'nya
direntap dengan kasar oleh
seorang Arab Badwi hingga berbekas merah di
lehernya. Dan dengan penuh rasa
kehambaan baginda membasuh tempat yang dikencing
si Badwi di dalam masjid
sebelum menegur dengan lembut perbuatan itu.


10) Kecintaannya yang tinggi terhadap ALLAH swt
dan rasa kehambaan yang
sudah sebati dalam diri Rasulullah saw menolak
sama sekali rasa ke tuanan.


11) Seolah-olah anugerah kemuliaan dari ALLAH
langsung tidak dijadikan
sebab untuknya merasa lebih dari yang lain, ketika
di depan ramai mahupun
dalam keseorangan.


12) Pintu Syurga telah terbuka seluas-luasnya
untuk baginda, baginda
masih lagi berdiri di waktu-waktu sepi malam hari,
terus-menerus beribadah
hinggakan pernah baginda terjatuh lantaran kakinya
sudah bengkak-bengkak.


13) Fizikalnya sudah tidak mampu menanggung
kemahuan jiwanya yang
tinggi.Bila ditanya oleh Sayidatina 'Aisyah, 'Ya
Rasulullah, bukankah
engaku telah dijamin Syurga? Mengapa engkau masih
bersusah payah begini?'
Jawab baginda dengan lunak, 'Ya 'Aisyah, bukankah
aku ini hanyalah seorang
hamba? Sesungguhnya aku ingin menjadi hamba-Nya
yang bersyukur.'

Rasulullah s. a. w. bersabda,'SAMPAIKANLAH PESANKU
WALAUPUN SEPOTONG
AYAT..'

2F09

video

huhu dak-dak class aku...ngeee~

 ni mase jamuan last ngan member2 2F09..meh aku kenalkan korang ngan mereka-mereka nie..





dari kanan duduk: zaara, kak anie,kak yana,kak billa
sambung blakang zaara lak: nadia,aku, puan zahara,kak wani.kak jie hana,kak zira
diri sebelah kak ziera: hilmi,eman,jepa,zupi,zaim,sheikh,zul..
blakang aku n nadia: shuk( ketua tutor) , kz, ijat n apih
xde dlm gambar: fara,ayu,rachel,kak jie n kak nety juga liyana yaakob(sbb pindah spa sudah)..ade g tgal ker??

Okay je laa klas ni huhu kamceng dowg ni..antare yang bes ktowg gak pena berkayak huhu

Tuesday, April 27, 2010

Ade pe kat matrik??


Kolej Matrikulasi terbahagi kepada tiga jurusan:
  1. Sains Hayat
  2. Sains Fizikal
  3. Akaun
(Acknowledge that the writer is ex-student of physical course, so she knows well about physical course rather than life or account course)

Wat do u need to know guys? Tell me..perhaps i could try to explain here..

Here is some learning tips for future matriculation student who need it...:
  • Study constantly
  • Come and see the lecturers immediately ( when u got a question juz go n ask..dun wait longer)
  • Make a short note or mind mapping using learning outcome ( aku bese wat cani la dulu)
  • Avoid eating too much instant noodles and carbonate drinks ( tp mkn gak kdg2 ble ngah pokai haha)
  • Outing sometimes too release tension( jgn amal slalu yew)
  • Avoid online 24 hours (this is really serious thing..cam penyakit berjangkit da..ati2 t'utama tyme exam..padah ni..)

Tuesday, April 20, 2010

Cinta dan Perkahwinan



Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: guru, apakah erti cinta..?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...


dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?

guru: ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...

maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan.......
.
.
.
.
.
.
.

Kesimpulannya... janganlah terlalu memilih, tiada manusia yang sempurna di dunia ini.
Kalau dah dapat yang rasa macam ok jer tu.. rembat je cepat..

Lepas tu, cepat-cepat kumpul duit kahwin dan langsungkan perkahwinan..
Kalu tak cukup duit nak buat kahwin, jangan risau, boleh gi website

http://www.maskahwin.com/index.php?ref=sizyaqa
Insyallah, dapat membantu.
Bye!
         

Sunday, April 18, 2010

Pengalaman setahun di Kolej Matrikulasi Pahang

[Disclaimer]: Penulisan berdasarkan pengalaman setahun di KMPh pada tahun 2009/2010. Keadaan dan system pembelajaran masa kini mungkin sedikit berbeza dengan sekarang.
 
Link berkaitan: classmate, ada apa kat matrik?

 

Tanggal bulan APRIL 2009 -...posto2! eh2 surat tawaranlaaah ...adeh nape matrik ni?? Ibu, Ayah..along xnak masuk matrik laa..surat tu b'tulis gini " Tahniah! Anda telah ditawarkan ke Program Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia.
Nama: NORSYAFIQA BINTI KAMARUDIN 
No Kad Pengenalan: abcdefghijklmnop Program Pengajian : PROGRAM SATU TAHUN 
Kursus: M001-SAINS 
Nama kolej: 19-KOLEJ MATRIKULASI PAHANG (KMPh)

Huh?matrik pahang tu kat ner ea? hmm pening la plak pale ni..

MEI 2009- aku wat keputusan try jela survive dengan matrik ni. 'lantak la aku nak abes cepat huhu setahun tak lame,lagipun subjek wajib pun sikit je..peduli pe orang kate susah,dorang pena rase ke duk matrik??'tulah pe yang aku fikirkan tika itu. Maka pada 11 mei 08 aku mendaftarkan diri sebagai pelajar matrikulasi pahang. Aku ditawarkan course science hayat walaupun pada mulanya aku memohon course science physical. Nasib baik pihak pengurusan kata boleh wat permohonan pertukaran kursus. At last...hari ahad 18/5/09, aku check name aku and aku ditempatkan di klas 2F09a. Go go Chaiyo! huhu

 Lame2 bila hidup kat matrik-

Aku rase okay je lagi boleh je hidup ngan aman n study ngan baik.kadang-kadang bila tensen ke kitaorang pergilah outing mana-mana. Dak2 klas aku pun ok je mostly sporting gak. hmm tapi satu je la..hidup kat matrik memang kene rajin study tapi..xde lak klas waktu mala (kecuali kalo lecturer kowang rajin wat extra klas huhu ).Aku gak dilantik menjadi naib setiausaha PRD sesi 09/10 hmm kadang2 cam bz gak tapi ok je la at least aku bersyukur aku xsesibuk pengerusi dye?(ye x? huhu)
Hmm matrik pahang antare matrik yang paling cantik dari matrik len2 kemudahan dia banyak yang much better ngan penarafan oleh IS0 ( byk lecturer n dak2 ni kate la). Aku selalu gak la online memalam huhu free access la katekan. tapi kadang-kadang aku riso gak sebab terleka memang bahaye huhu nasib baik la  boleh tahan lagi. Aku takkan sesekali lupekan pensyarah2 ku yang begitu komited mengajar class aku yang kebanyakan budak2nye memang nakal dan selalu memeningkan kepala para pensyarah. Kepada Puan Zaharah (due sem bersabar ngan kami), puan liza, puan hasmarizyani, cik habibah and encik hazri, jutaan terima kasih kerana sudi mengajar kami selaku guru tutorial,segala jasamu guru xkan dapat kami balas. Tidak lupa juga kepada pensyarah2 lecturer hall yang sudi mengajar hingga ke akhir sem 09/10. Thank you so much!


Kepada mana2 adik2 yang bakal menjejakkan kaki ke alam baru, buatlah keputusan secara bijak. ikutkan kata hati adik2 bukan ikut kawan semate-mate. Pedulikan kata-kata orang yang mengatakan matrik itu susah..bak kata pepatah, dimana ada kemahuan disitu ada jalan..hendak seribu daya,xhendak seribu dalih'..masa depan kita terletak ditangan kita. Mohonlah petunjuk dari Allah yang Esa jika kita masih dalam keraguan. waalahualam. 

antare perkhidmatan n tempat yang ade kat matrik( yang ni matrik pahang khususnyer) :
*student centre
*cubical (blik2 pensyarah laa)
*kafe
*pusat sumber
*printing(kat libray 1 seposen, kat tijarah 1 2posen)
*photostat(library 1 seposen, tijarah 1 5sen,double A 1 seposen)


Organisasi pelajar:
*JPP/MPP
*PRD
*Ajk blok
*ketua tutoran


kalo ade problem nak tanya..boleh jew..jangan segan-segan ajukan jela pertanyaan,kalo mampu saya jawab kalo x..senyap jela huhu segala kekurangan adalah dari diri saya sendiri dan segala kelebihan datang dari Allah s.w.t

link

Related Posts with Thumbnails