going to Architecture school?

FAQ: Jawapan selalu orang nak tau
Interview 1: UKM,UTM
Interview 3: Interview question
Part 1: preparation
Part 2: First sem studio
Part 3: Manual guide to buy archi PC desktop
Part 4: Studio sem 5

Followers

Tolong Isi Tabung Saya :)

Thursday, July 24, 2014

Travelog: Germany #trip7

Total budget 8days 7 nights : EU300 approx. RM1300 (xtermasuk duit flight)

  • Transport: EU100
  • Makan+ entrance fee: EU100
  • Accom: EU20
  • Souvenir: EU80

Language: German & English (mostly depa akn berbahasa Deutsch dulu unless u'olls ckp bahasa inggeris. Time pergi nasib ade translator hehe
Keywords kena tahu: Haupbahnhof(Hbf) = Central train station; Rathaus = city hall ( Rat = nasihat, haus = rumah), Schwine= Pig ( utk memastikan makanan halalan toyiba sila pastikan tak de benda ni)
Tips: Trasport naik public better and efficient. Ticket beli kat mesin tram or haupbahnhof siap2. Best kalau jalan 5 org max. sbb transport murah untuk 5 org per group. Standard harga fridge magnet antara EU3 ke atas. Postcard paling murah EU0.50. Kedai makanan halal agak limited kat Germany

1. Bremen




Accom: Rumah member
day ticket: EU7 sorang, kalo berdua sorg EU4.40, lagi bagus kalau ade 5 org lg jimat
tempat yg saya lawat: 

  • Haupbahnhof
  • Windmill ( ade 1 je kat city tapi ok la ade bunga2 jugak hehe fefeeling Kekeunhof yg tak sempat pergi..sobss)
  • City centre: Town hall, Roland statue, Glockenspiel, Schnoor Viertel ( old shopping street camtu), 
  • Designer outlet (amek bus tuju ke ikea )
boleh refer sini jugak: http://www.tripadvisor.co.uk/Attractions-g187325-Activities-Bremen.html


2. Hamburg & Bremerhaven Lehe

video
Miniature Museum

havenwelten, Bremerhaven Lehe

Day trip dari Bremen

ticket kalau sorang2: EU22 untuk perjalanan 1 negeri.
Kalau jalan2 berdua or maksimum berlima lagi jimat sebab harga tiket boleh jadi belas2 sahaja sorang. Ticket ni boleh gune untuk public transport city yg kite singgah sekali (baguskan?)

Melawat:

  • Hamburg: Hamburg Miniature Museum EU9 student price
  • Beremerhaven Lehe ( sebutan lebih kurang mcm ni: Bremer-hafen-Le'er):  Coastal area, Havenwelten

refer: https://www.tripmondo.com/germany/bremen/lehe/attractions-in-lehe/

3. Berlin:





Accom: Rumah student Malaysia
tiket Germany 5 personen: EU44 untuk 5 org.
Kami share 3 orang, sorang dalam EU14.67. Ticket ni boleh guna utk 1 hari nak pergi mane2 yg anda suke dlm germany.
Melawat: 

  • Berlin Wall ( turun kat Ostbahnhof )
  • Reichstag Berlin (Parliament Building),masuk FOC,  sila register online )
  • Branderburg Gate
  • Checkpoint Charlie ( tempat pertembungan East & West)
  • Bitter Spot Chocolate Shop ( murah2)
Kat sini ade designer outlet jgak tapi tak sempat pergi! T_T. Kat sini dapat makan nasi ayam pecal a.k.a nasi ayam penyet di Restoran Nusantara. It's Indonesian Cuisine. Saya makan nasi ayam pecal, air bandung soda, cendol dengan total harga EU9. Murah jugaklah kiranya kedai ni.

4. Leipzig (Le-ip-sig)

Singgah sini masa on the way nak ke Dresden sbb nak melawat salah satu case study thesis saya, Leipzig Zoo Parking. Menarik sebenarnya zoo ni tapi sbb dah lambat maka kami tak masuk

5. Dresden



Accom: http://www.aohostels.com/en/dresden/ EU17 (kalau awal lg boleh dpt murah kot?)

Tempat ni cantik! Sayangnya sekejap je mase yg kami spend kat sini. Kalau datang dengan org tersayang lagi masyuk sebab mcm romantik gitu tempatnye! Tempat ni dekat dah dengan swiss and prague. So, sape2 boleh la singgah sini alo nak ke swiss and prague.

6. Hannover

Hasrat balik nak merasa bullet train tapi nampaknya tak da rezeki since bullet train batal. Hannover tempat kami singgah masa menuju balik dari Dresden ke Bremen. Banyak kedia-kedai untuk shopping. Sape suka shopping boleh pergi sini kot?

Thursday, July 10, 2014

Travelog: Eurotrip- Belgium & Amsterdam #trip4

Ok terus jump ke trip ke-4 sy. Yang lain-lain saya akn update kemudian.


Destinasi first sy adalah ke Brussels. Dari Manchester Airport ke Brussels Airport mengambil masa dalam sejam. Check in di Hello Hostel dgn harga EU18 per night sekali breakfast. Booked through hostelworld website. Dekat-dekat hostel ni ade jugak makanan halal. 

Kami pergi 4 negeri: Brussels, Brugges,Ghent & Antwerps. Travel naik train. Share ticket 3 orang EU51 boleh guna utk 2 kali perjalanan. Ticket tu beli kat kaunter station train di central( du nord). Ticket tu kire sebenarnya untuk 10 perjalanan. tapi korang boleh share2 la tiket tu. kirenya kalo ade 10 org bolehla sorg 1 tiket sbb jimat sikit. Kira macam kami pergi 3 orang, makanya: dpt 3 perjalanan sorang.

Belanja makan paling2 save la EU10 sehari. Tapi kalo dah dekat belgium rugi la kalo tak makan belgian waffle dlm EU3, Frites (Fries) EU3, Belgian choc EU1.50+++ Brugges sgt sesuai utk couple yg baru kahwin fefeeling romantik gitu. uhuukkk :p 

Next, dari Brussels kami naik Eurolines (Bus) ke Amsterdam. Harga dalam EU19 beli awal secara olnine utk murah.Masa ni pergi utk studio trip kengkawan sekelas, Breathable Studio 2013/2014. Kami menginap kat Stayokay Zeeburg berdekatan dgn Java plein. 1 night dalam EU22 sekali breakfast. Day ticket pulak EU7 boleh beli kat hostel or kat dalam tram. Kalau berminat nak pi windmill, ada package harga EU60 cover windmill ngn tmpt buat kasut dutch/old amsterdam. Nak ke kekeunhof mase ni tapi tak bukak lagi..sobssT_T tak ada rejeki.

Pergi Amsterdam tak sah kalau tak melawat 'IAMSTERDAM'. Amek gambo kenangan kat situ hokay? jgn lupa! Tempat ni ada dua ..tapi paling prominent dekat dgn Rijks Museum & Stedeljiks Museum.Pastu pi la melawat cupy markt and beli souvenir kat situ. Banyak lagi tempat-tempat menarik cuma dah lupa banyak. Almaklumlah dah lama bendanya. eheehe

till then. Enjoy the pictures!

1. Belgium

Atomiium

Brussels City Hall



Belgium famous dgn lace

Belgian Choc

Windmill at Brugges


Terowong yg panjang gila kat Antwerp
2. Amsterdam, Netherlands










link

Related Posts with Thumbnails