going to Architecture school?

FAQ: Jawapan selalu orang nak tau
Interview 1: UKM,UTM
Interview 3: Interview question
Part 1: preparation
Part 2: First sem studio
Part 3: Manual guide to buy archi PC desktop
Part 4: Studio sem 5

Followers

Tolong Isi Tabung Saya :)

Saturday, August 16, 2014

Travelog: Ireland #trip6

Assalamualaikum dan salam sejahtera!
Kali ni siri jelajah Ireland yg terkenal dgn Leprechaun .Ireland ni lagi senang amek package daytour saje. Boleh beli online or direct kat tourist office sane. Expenses breakdown:-
saya bwk EU200 saje utk 3D2N

  • accom: rumah kwn FOC
  • total tour: £28+EU60= £70~ approx.
  • souvenir+makan+transport: EU130

tips: kalau teringin nk makan restoran Malaysia ada beberapa kat dublin. Nasi n Mee harga murah dari nyonya under EU10. Souvenir, fridge magnet standard EU3 utk 1. Kedai souvenir same je name carolls.



Day 1: 15/6/2014  Glendalough & Wicklow

P.s. I love you half day tour by daytoursunplugged £28 from 1pm to 6pm

Glendalough



Wicklow
Guiness lake







Day 2: 16/6/2014  Carrick a rede, Giant causeway & Belfast city

Tourist package by Irish day tour EU60(student price) for 13 hour. Ticket boleh beli direct dekat counter tourism office. Tour ni dari pukul 6:30am sampai 8pm. Sangat berbaloi! Sila bawak bekal macam sandwich ke or nak lagi best bawak bekal lunch box untuk makanan halal. Kalo tak option bila makan sila cari vegetarian menu.
carrick-a-rede

carrick-a-rede
giant causeway


Day 3: 17/6/2014 Dublin city

Nyonya cuisine bajet dalam EU13
Nasi n Mee bajet dalam EU8
Souvenir Carrols 1fridge magenet EU2.99, 3 for EU8

dublin yg indah

nasi n mee restaurant

Thursday, July 24, 2014

Travelog: Germany #trip7

Total budget 8days 7 nights : EU300 approx. RM1300 (xtermasuk duit flight)

  • Transport: EU100
  • Makan+ entrance fee: EU100
  • Accom: EU20
  • Souvenir: EU80

Language: German & English (mostly depa akn berbahasa Deutsch dulu unless u'olls ckp bahasa inggeris. Time pergi nasib ade translator hehe
Keywords kena tahu: Haupbahnhof(Hbf) = Central train station; Rathaus = city hall ( Rat = nasihat, haus = rumah), Schwine= Pig ( utk memastikan makanan halalan toyiba sila pastikan tak de benda ni)
Tips: Trasport naik public better and efficient. Ticket beli kat mesin tram or haupbahnhof siap2. Best kalau jalan 5 org max. sbb transport murah untuk 5 org per group. Standard harga fridge magnet antara EU3 ke atas. Postcard paling murah EU0.50. Kedai makanan halal agak limited kat Germany

1. Bremen




Accom: Rumah member
day ticket: EU7 sorang, kalo berdua sorg EU4.40, lagi bagus kalau ade 5 org lg jimat
tempat yg saya lawat: 

  • Haupbahnhof
  • Windmill ( ade 1 je kat city tapi ok la ade bunga2 jugak hehe fefeeling Kekeunhof yg tak sempat pergi..sobss)
  • City centre: Town hall, Roland statue, Glockenspiel, Schnoor Viertel ( old shopping street camtu), 
  • Designer outlet (amek bus tuju ke ikea )
boleh refer sini jugak: http://www.tripadvisor.co.uk/Attractions-g187325-Activities-Bremen.html


2. Hamburg & Bremerhaven Lehe

video
Miniature Museum

havenwelten, Bremerhaven Lehe

Day trip dari Bremen

ticket kalau sorang2: EU22 untuk perjalanan 1 negeri.
Kalau jalan2 berdua or maksimum berlima lagi jimat sebab harga tiket boleh jadi belas2 sahaja sorang. Ticket ni boleh gune untuk public transport city yg kite singgah sekali (baguskan?)

Melawat:

  • Hamburg: Hamburg Miniature Museum EU9 student price
  • Beremerhaven Lehe ( sebutan lebih kurang mcm ni: Bremer-hafen-Le'er):  Coastal area, Havenwelten

refer: https://www.tripmondo.com/germany/bremen/lehe/attractions-in-lehe/

3. Berlin:





Accom: Rumah student Malaysia
tiket Germany 5 personen: EU44 untuk 5 org.
Kami share 3 orang, sorang dalam EU14.67. Ticket ni boleh guna utk 1 hari nak pergi mane2 yg anda suke dlm germany.
Melawat: 

  • Berlin Wall ( turun kat Ostbahnhof )
  • Reichstag Berlin (Parliament Building),masuk FOC,  sila register online )
  • Branderburg Gate
  • Checkpoint Charlie ( tempat pertembungan East & West)
  • Bitter Spot Chocolate Shop ( murah2)
Kat sini ade designer outlet jgak tapi tak sempat pergi! T_T. Kat sini dapat makan nasi ayam pecal a.k.a nasi ayam penyet di Restoran Nusantara. It's Indonesian Cuisine. Saya makan nasi ayam pecal, air bandung soda, cendol dengan total harga EU9. Murah jugaklah kiranya kedai ni.

4. Leipzig (Le-ip-sig)

Singgah sini masa on the way nak ke Dresden sbb nak melawat salah satu case study thesis saya, Leipzig Zoo Parking. Menarik sebenarnya zoo ni tapi sbb dah lambat maka kami tak masuk

5. Dresden



Accom: http://www.aohostels.com/en/dresden/ EU17 (kalau awal lg boleh dpt murah kot?)

Tempat ni cantik! Sayangnya sekejap je mase yg kami spend kat sini. Kalau datang dengan org tersayang lagi masyuk sebab mcm romantik gitu tempatnye! Tempat ni dekat dah dengan swiss and prague. So, sape2 boleh la singgah sini alo nak ke swiss and prague.

6. Hannover

Hasrat balik nak merasa bullet train tapi nampaknya tak da rezeki since bullet train batal. Hannover tempat kami singgah masa menuju balik dari Dresden ke Bremen. Banyak kedia-kedai untuk shopping. Sape suka shopping boleh pergi sini kot?

Thursday, July 10, 2014

Travelog: Eurotrip- Belgium & Amsterdam #trip4

Ok terus jump ke trip ke-4 sy. Yang lain-lain saya akn update kemudian.


Destinasi first sy adalah ke Brussels. Dari Manchester Airport ke Brussels Airport mengambil masa dalam sejam. Check in di Hello Hostel dgn harga EU18 per night sekali breakfast. Booked through hostelworld website. Dekat-dekat hostel ni ade jugak makanan halal. 

Kami pergi 4 negeri: Brussels, Brugges,Ghent & Antwerps. Travel naik train. Share ticket 3 orang EU51 boleh guna utk 2 kali perjalanan. Ticket tu beli kat kaunter station train di central( du nord). Ticket tu kire sebenarnya untuk 10 perjalanan. tapi korang boleh share2 la tiket tu. kirenya kalo ade 10 org bolehla sorg 1 tiket sbb jimat sikit. Kira macam kami pergi 3 orang, makanya: dpt 3 perjalanan sorang.

Belanja makan paling2 save la EU10 sehari. Tapi kalo dah dekat belgium rugi la kalo tak makan belgian waffle dlm EU3, Frites (Fries) EU3, Belgian choc EU1.50+++ Brugges sgt sesuai utk couple yg baru kahwin fefeeling romantik gitu. uhuukkk :p 

Next, dari Brussels kami naik Eurolines (Bus) ke Amsterdam. Harga dalam EU19 beli awal secara olnine utk murah.Masa ni pergi utk studio trip kengkawan sekelas, Breathable Studio 2013/2014. Kami menginap kat Stayokay Zeeburg berdekatan dgn Java plein. 1 night dalam EU22 sekali breakfast. Day ticket pulak EU7 boleh beli kat hostel or kat dalam tram. Kalau berminat nak pi windmill, ada package harga EU60 cover windmill ngn tmpt buat kasut dutch/old amsterdam. Nak ke kekeunhof mase ni tapi tak bukak lagi..sobssT_T tak ada rejeki.

Pergi Amsterdam tak sah kalau tak melawat 'IAMSTERDAM'. Amek gambo kenangan kat situ hokay? jgn lupa! Tempat ni ada dua ..tapi paling prominent dekat dgn Rijks Museum & Stedeljiks Museum.Pastu pi la melawat cupy markt and beli souvenir kat situ. Banyak lagi tempat-tempat menarik cuma dah lupa banyak. Almaklumlah dah lama bendanya. eheehe

till then. Enjoy the pictures!

1. Belgium

Atomiium

Brussels City Hall



Belgium famous dgn lace

Belgian Choc

Windmill at Brugges


Terowong yg panjang gila kat Antwerp
2. Amsterdam, Netherlands










Friday, June 20, 2014

MAAF! BUSY YG AMAT!

Maaf kepada semua yang ada komen dalam blog. amat sibuk sampai takda masa nak buka blog berbulan-bulan lamanya. sebarang soalan boleh email sy di nk107325@gmail.com. InsyaAllah akn dibalas a.s.a.p

Tuesday, April 8, 2014

Bahagian 4: Cara-cara sambung belajar Overseas ( How to pack things?!)

Link berkaitan dengan entri ini. 

Part 1: Uni requirement
Part 2: MARA Sponsorship
Part 3: VISA and CAS
Part 4: Packing up things!

Nak pergi overseas tapi i'olls tak pastilaaa nak bawak ape ni?! dapat luggage 4okg..40kg tu banyak mane eh?That's is the main problems yang saya dok terpikir2 ritu.

so here's the things that I suggest:

i- Bags

  • Beg luggage 40kg : 1 bag 28" ( i'olls aritu beg ni dalam 20kg ++) , 1 bag 20" ( dalam belas2 kg) ...total i'olls haritu 37.9kg..rugi lagi 2kg! T_T
  • Hand luggage 1 bag deuter/bag tarik yg kecik tu + handbag/sling bag, beg duit bawak yang boleh gantung kat leher..selamat sikit

ii- Documents:

  • Itinerary + etickets
  • Duit secukupnya
  • Debit card CIMB paling bagus sekali.. mastercard activatekan utk pengeluaran luar negara ye
  • CAS, passport+visa, unconditional offer, TB test ( Manchester Airport tak strict sangat..mudah je!)
  • Quran
iii- Keperluan hidup di UK:

*Benda yang i'olls rase perlu bawak + menyesal tak bawak adalah.....
  • Kalau u'olls dah biasa pakai selipar jepun ke flippers ke masuk toilet/jalan-jalan baik bawak sebab kat sini takde ok! Menyesal i'olls tak bawaka ritu..sobsss
  • Payung! sebab payung sini tak bape berkualitilah i'olls rase...Malaysia made lagi bagus! *note: baik bawak baju hujan sebab kawasan I sangat berangin so umbrella is not a good option
  • Bekas makanan plastik untuk microwave : Malaysia punye much durable dan berkualiti
  • If u'olls suke bancuh air dalam jug..eloklah bawak sbb payah pulak nak jumpa sini
  • Ikan kering! Aihhh nyesal xbawak ikan talang masin!! sbb kat airport manchester tak de check pon..cume kene bungkus elok-elok na~~
*Benda i'olls bawak yang boleh reccomend: 

makanan:


  • Rempah ratus ( bawak sikit pon xpe sbb sini ade je adabi cume beza mahal) 
  • Cili kering ( sini ade tapi macam sikit nau dan xbape nk berbaloi kalo beli. die xde jual cili kering timbang cam mesia )
  • Ikan bilis ( bawak la stock lebih dalam 1kg ke)
  • Serunding
  • Ketupat segera
  • Santan serbuk s&p
  • Instant2 yg korang suka macam megi, milo, horlicks
  • gelatin halal utk buat cake ( mane la taukn)
baju:
  • Bawak dalam tshirt lengan panjang je sume sbb sejuk kot sini!
  • Lengan pendek bwk jugak la selai due je cukup sini leh cari
  • Seluar jeans dalam 2-3 cukup..kalo korang suke skinny sini sng cari..saya xminat :p
  • Sweater/Cardigan/ Trench coat ( at least ade 1 utk mula-mula datang)
  • Legging as thermal wear...thermal wear kat Malaysia sedap lagi materialnya
  • Anak-anak dalaman ( serious kat sini Material tak best sangat sbb bkn pure cotton, victoria secret ok la jgk tapi harge die pikir banyak kali ok!)
  • Kasut sneakers/boots bawak dlm 2 ok jugak
  • Telekung+sejadah
  • Stoking and sarung tangan ( beli kat daiso pon ok je material die!)
  • Tudung bawal dan ank tudung secukupnya..sini scarf sng dapat 
benda-benda lain: 
  • ubat-ubatan spare utk demam/batuk..cool fever
  • Lotion badan, lotion anugerah, tea tree oil
  • Lip balm/vasaline jelly
  • Buku nota 1, pen2 Malaysia..
  • Selimut cotton yg nipis 1, bantal leher 1
--------------------------------------------------------------------------------------------
 Benda-benda lain yang i'olls shopping kat sini:

Primark:
  • Duvet 15tog ( macam selimut tebal, mase ni promo) GBP8
  • Cadar GBP4
  • Duvet cover GBP11
  • Coat GBP25
  • Selipar tidur GBP3.50
Argos( barang letrik)
  • Periuk nasi GBP11.99 (Promo)
Poundland( Each item GBP1)
  • Pisau
  • Chopping board
  • Cawan, Pinggan, mangkuk plastik ade 4 each item
  • Sudu, garfu
Kalau u'olls nk beli barang-barang cam kuali pinggan mangkuk kace yg agk ok harga..pi la kat Wilkinson... 
  • Set pinggan mangkuk ada 12 pieces GBP5
  • Set pan, pot GBP10 ade 5

link

Related Posts with Thumbnails