going to Architecture school?

FAQ: Jawapan selalu orang nak tau
Interview 1: UKM,UTM
Interview 3: Interview question
Part 1: preparation
Part 2: First sem studio
Part 3: Manual guide to buy archi PC desktop
Part 4: Studio sem 5

Followers

Tolong Isi Tabung Saya :)

Thursday, July 24, 2014

Travelog: Germany #trip7

Total budget 8days 7 nights : EU300 approx. RM1300 (xtermasuk duit flight)

  • Transport: EU100
  • Makan+ entrance fee: EU100
  • Accom: EU20
  • Souvenir: EU80

Language: German & English (mostly depa akn berbahasa Deutsch dulu unless u'olls ckp bahasa inggeris. Time pergi nasib ade translator hehe
Keywords kena tahu: Haupbahnhof(Hbf) = Central train station; Rathaus = city hall ( Rat = nasihat, haus = rumah), Schwine= Pig ( utk memastikan makanan halalan toyiba sila pastikan tak de benda ni)
Tips: Trasport naik public better and efficient. Ticket beli kat mesin tram or haupbahnhof siap2. Best kalau jalan 5 org max. sbb transport murah untuk 5 org per group. Standard harga fridge magnet antara EU3 ke atas. Postcard paling murah EU0.50. Kedai makanan halal agak limited kat Germany

1. Bremen




Accom: Rumah member
day ticket: EU7 sorang, kalo berdua sorg EU4.40, lagi bagus kalau ade 5 org lg jimat
tempat yg saya lawat: 

  • Haupbahnhof
  • Windmill ( ade 1 je kat city tapi ok la ade bunga2 jugak hehe fefeeling Kekeunhof yg tak sempat pergi..sobss)
  • City centre: Town hall, Roland statue, Glockenspiel, Schnoor Viertel ( old shopping street camtu), 
  • Designer outlet (amek bus tuju ke ikea )
boleh refer sini jugak: http://www.tripadvisor.co.uk/Attractions-g187325-Activities-Bremen.html


2. Hamburg & Bremerhaven Lehe

video
Miniature Museum

havenwelten, Bremerhaven Lehe

Day trip dari Bremen

ticket kalau sorang2: EU22 untuk perjalanan 1 negeri.
Kalau jalan2 berdua or maksimum berlima lagi jimat sebab harga tiket boleh jadi belas2 sahaja sorang. Ticket ni boleh gune untuk public transport city yg kite singgah sekali (baguskan?)

Melawat:

  • Hamburg: Hamburg Miniature Museum EU9 student price
  • Beremerhaven Lehe ( sebutan lebih kurang mcm ni: Bremer-hafen-Le'er):  Coastal area, Havenwelten

refer: https://www.tripmondo.com/germany/bremen/lehe/attractions-in-lehe/

3. Berlin:





Accom: Rumah student Malaysia
tiket Germany 5 personen: EU44 untuk 5 org.
Kami share 3 orang, sorang dalam EU14.67. Ticket ni boleh guna utk 1 hari nak pergi mane2 yg anda suke dlm germany.
Melawat: 

  • Berlin Wall ( turun kat Ostbahnhof )
  • Reichstag Berlin (Parliament Building),masuk FOC,  sila register online )
  • Branderburg Gate
  • Checkpoint Charlie ( tempat pertembungan East & West)
  • Bitter Spot Chocolate Shop ( murah2)
Kat sini ade designer outlet jgak tapi tak sempat pergi! T_T. Kat sini dapat makan nasi ayam pecal a.k.a nasi ayam penyet di Restoran Nusantara. It's Indonesian Cuisine. Saya makan nasi ayam pecal, air bandung soda, cendol dengan total harga EU9. Murah jugaklah kiranya kedai ni.

4. Leipzig (Le-ip-sig)

Singgah sini masa on the way nak ke Dresden sbb nak melawat salah satu case study thesis saya, Leipzig Zoo Parking. Menarik sebenarnya zoo ni tapi sbb dah lambat maka kami tak masuk

5. Dresden



Accom: http://www.aohostels.com/en/dresden/ EU17 (kalau awal lg boleh dpt murah kot?)

Tempat ni cantik! Sayangnya sekejap je mase yg kami spend kat sini. Kalau datang dengan org tersayang lagi masyuk sebab mcm romantik gitu tempatnye! Tempat ni dekat dah dengan swiss and prague. So, sape2 boleh la singgah sini alo nak ke swiss and prague.

6. Hannover

Hasrat balik nak merasa bullet train tapi nampaknya tak da rezeki since bullet train batal. Hannover tempat kami singgah masa menuju balik dari Dresden ke Bremen. Banyak kedia-kedai untuk shopping. Sape suka shopping boleh pergi sini kot?

No comments:

Post a Comment

link

Related Posts with Thumbnails