going to Architecture school?

FAQ: Jawapan selalu orang nak tau
Interview 1: UKM,UTM
Interview 3: Interview question
Part 1: preparation
Part 2: First sem studio
Part 3: Manual guide to buy archi PC desktop
Part 4: Studio sem 5

Followers

Tolong Isi Tabung Saya :)

Sunday, April 18, 2010

Pengalaman setahun di Kolej Matrikulasi Pahang

Tanggal bulan APRIL 2009 -...posto2! eh2 surat tawaranlaaah ...adeh nape matrik ni?? Ibu, Ayah..along xnak masuk matrik laa..surat tu b'tulis gini " Tahniah! Anda telah ditawarkan ke Program Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia.
Nama: NORSYAFIQA BINTI KAMARUDIN 
No Kad Pengenalan: abcdefghijklmnop Program Pengajian : PROGRAM SATU TAHUN 
Kursus: M001-SAINS 
Nama kolej: 19-KOLEJ MATRIKULASI PAHANG (KMPh)

Huh?matrik pahang tu kat ner ea? hmm pening la plak pale ni..

MEI 2009- aku wat keputusan try jela survive dengan matrik ni. 'lantak la aku nak abes cepat huhu setahun tak lame,lagipun subjek wajib pun sikit je..peduli pe orang kate susah,dorang pena rase ke duk matrik??'tulah pe yang aku fikirkan tika itu. Maka pada 11 mei 08 aku mendaftarkan diri sebagai pelajar matrikulasi pahang. Aku ditawarkan course science hayat walaupun pada mulanya aku memohon course science physical. Nasib baik pihak pengurusan kata boleh wat permohonan pertukaran kursus. At last...hari ahad 18/5/09, aku check name aku and aku ditempatkan di klas 2F09a. Go go Chaiyo! huhu

 Lame2 bila hidup kat matrik-

Aku rase okay je lagi boleh je hidup ngan aman n study ngan baik.kadang-kadang bila tensen ke kitaorang pergilah outing mana-mana. Dak2 klas aku pun ok je mostly sporting gak. hmm tapi satu je la..hidup kat matrik memang kene rajin study tapi..xde lak klas waktu mala (kecuali kalo lecturer kowang rajin wat extra klas huhu ).Aku gak dilantik menjadi naib setiausaha PRD sesi 09/10 hmm kadang2 cam bz gak tapi ok je la at least aku bersyukur aku xsesibuk pengerusi dye?(ye x? huhu)
Hmm matrik pahang antare matrik yang paling cantik dari matrik len2 kemudahan dia banyak yang much better ngan penarafan oleh IS0 ( byk lecturer n dak2 ni kate la). Aku selalu gak la online memalam huhu free access la katekan. tapi kadang-kadang aku riso gak sebab terleka memang bahaye huhu nasib baik la  boleh tahan lagi. Aku takkan sesekali lupekan pensyarah2 ku yang begitu komited mengajar class aku yang kebanyakan budak2nye memang nakal dan selalu memeningkan kepala para pensyarah. Kepada Puan Zaharah (due sem bersabar ngan kami), puan liza, puan hasmarizyani, cik habibah and encik hazri, jutaan terima kasih kerana sudi mengajar kami selaku guru tutorial,segala jasamu guru xkan dapat kami balas. Tidak lupa juga kepada pensyarah2 lecturer hall yang sudi mengajar hingga ke akhir sem 09/10. Thank you so much!


Kepada mana2 adik2 yang bakal menjejakkan kaki ke alam baru, buatlah keputusan secara bijak. ikutkan kata hati adik2 bukan ikut kawan semate-mate. Pedulikan kata-kata orang yang mengatakan matrik itu susah..bak kata pepatah, dimana ada kemahuan disitu ada jalan..hendak seribu daya,xhendak seribu dalih'..masa depan kita terletak ditangan kita. Mohonlah petunjuk dari Allah yang Esa jika kita masih dalam keraguan. waalahualam. 

antare perkhidmatan n tempat yang ade kat matrik( yang ni matrik pahang khususnyer) :
*student centre
*cubical (blik2 pensyarah laa)
*kafe
*pusat sumber
*printing(kat libray 1 seposen, kat tijarah 1 2posen)
*photostat(library 1 seposen, tijarah 1 5sen,double A 1 seposen)


Organisasi pelajar:
*JPP/MPP
*PRD
*Ajk blok
*ketua tutoran


kalo ade problem nak tanya..boleh jew..jangan segan-segan ajukan jela pertanyaan,kalo mampu saya jawab kalo x..senyap jela huhu segala kekurangan adalah dari diri saya sendiri dan segala kelebihan datang dari Allah s.w.t

28 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. As Salam...tmpg tyeer,..akak nie spm bpe a yeer??hehe....sy x dpt lgpn twrn ke mtrik,tp diorg salu gak ckp ssh..huhu..x taw la ssh ke dak kn....kalu sains hayat blajaq sbjk pe n sbjek tmbhn skali..hehe

    ReplyDelete
  3. wasalam liya..
    kwn akk ad dpt 3A pown lepas da msuk matrik ni tapi syaratnye subjek sains mst at least B or c...
    hayat blaja math,kimia and bio...kalo amek kat asasi kene blaja fizik skali

    ReplyDelete
  4. owwh ok..nie yg smgt nieh..hahaha....
    kalu cgpa kt matrik dpt 3.5 abve,dpt smbg ijzh such as fsiotrp ker,optometri ker..bleyh x??kalu akk x tahu x pe la,saje tyeer.....akk nie amik sains fzk....

    ReplyDelete
  5. boley je :D
    kwn akk ade dpt....insyaAllah cume kene usaha...
    kos hayat kne wat btol2 kalo nk dpt kos bes2 :)

    ReplyDelete
  6. hehehe....k2..insyaAllah,kita kena la usaha....
    kalu kos hayat nie byk bersaing..tp x taw la dpt ke x..huhu....k la akak,makaseh yeer..hehe....:)..smoga akk berjaya dlm kerja akk..hehe...:D

    ReplyDelete
  7. slm
    akak, cmne erk hidop kt sne? lau nk outing , dkt ke ngn bandar? dkt tak dgn airport kuantan?

    ReplyDelete
  8. wslm,
    hidup kat kmph ke? cam yg cite kat ats ni la hehe
    outing..1/2 hour gak la nk ke kuantan..
    airport agk dkat r

    ReplyDelete
  9. akak,klw kte amik matrix, nnti ble mse degree kita ssh nk wat asgmnt yg lect bg?? lg 1,ade yg ckp kdg2 wlwpn cgpa 3.5 ke atas,kita still ssah dpt course yg kita nk??sy dpt matrix,tp x tahu la nk g ke x..

    ReplyDelete
  10. an: haha xde la xsemestinya xdpat...sape plak kate tyme degree xleh wat asgmnt?hehe bole je ikut laa amek kos pe kan? dimana ade kemahuan disitu ade jalan...tapi kalo dpt asasi prefer lg pi asasi tp tough laa kalo dpt pasum...3.5 ssh nk dpt kos kite nk? erm bergantung gak kos pe yg adik nk..ade entri yg akk wat sal result m3x ni tajuk dye 'hala tuju selepas matrik/stpm leh la refer ;)

    ReplyDelete
  11. Akak dulu SPM berapa A? Sy subjek teras semua A. Geo, Sejarah, dgn English A+. M3, Agama, dgn BM dpt A. +M3 dpt B+. Kimia B, Bio C+, Physics C. Kalau dpt Matrik, agak-agak standard keputusan mcm sy ni boleh ke bwk subjek2 matrik ni. Takut and im quite confused and clueless and tak tahu nak pilih mana and takut tersalah pilih. Hmmmm

    ReplyDelete
  12. akak..sye dpt matrikulasi selangor..sebiji mcm akak..apesal aku dpt ni..haha..so,sye nk tnye cmne cre survive kt sne?jadual packed x?pastuh disiplin ketat x?huhu/..

    ReplyDelete
  13. hye:) mm jadual kat matrik mmg kelas pagi sampai ptg slalunye...kalo program setahun mmg rase pack..tp setahun je..pastu kat u relaks sket..tp keje plak byk haha

    ReplyDelete
  14. akak, akak ad FB atau num tel? sy perlukn bantuan akak bberapa soalan psl persediaan k matrik and psl2 matrik la..sy dpt matrik pahang, sme ngn akak, i hope u can reply =)

    ReplyDelete
  15. HYE kak, akak d num tel? email ? or FB ? sy nk bley, sbb sy dpt matrik sbijik cam akak, so sy nk tye soalan tntg matrik n psediaan2 nye, hope akak bls ea , tq =)

    ReplyDelete
  16. akak,, klau yang kos perakaunan mcmna pulak ye?? hrap sngt akak dpt bls..

    ReplyDelete
  17. akk nk tnya, pkaian kt sana mcm mne? kasut wajib bertutup ke? dan laptop blh bwk eh? sbb ada yg ckp x boleh...

    ReplyDelete
  18. hye sume maaflah busy sgt2 sekarang..lame tak bukak hehe emel: sizyaqa91@gmail.com

    kalo akaun xbape nk tahu sgt la zetty ^^ nk tahu mcm mane tu ye?

    miss aini: baju kat sane mostly pakai bju kurung...kasut mule2 bertutup la tp besse la ppuan ok2 je..kasut cantik2 jgak hee

    ReplyDelete
  19. 2F09..kelas saya dulu sidang 2008/2009...

    ReplyDelete
  20. :) 2F09 08/09? waa inchik senior la ni...><

    ReplyDelete
  21. sedih woh matrik....di pulau lagie tu.tak da apapa di sni...


    macam aq ni dah mati dekat sni(mayat hidup) sangat gloomy..

    klo homesick jangan cakaplah...first time sye rasa begitu mati..(tak de tenaga nak 'lol'....tak dapat paksa lol sendiri...ble jadi gila.)

    nak mein game pown tak de mood..terlalu gloomy..nak tidur pown tak de mase....nak makan pown dah bosan...

    skang dalam bilik gelap sorang2.mcm kat alam barzakh dah.
    sejuk lgi tue...susah nak describe

    nak ke blik kwn takut main game smpi pagi ataupown borak sampai putus lidah.....nak study cuma mcm something yang hilang..

    something is lost...sedih di matriks nie...susah nak enjoy life...nak study mcm giler pown quiz dapat 50% ke bawah...lawak nye

    siap kerja pown klo jawpan salah apa gunanya kan?kena marah jga ngan lecturer.....lawaknye hidup nieh...

    my life full of miserable activities

    ReplyDelete
  22. anonymous: huhu nnt bila da habis mest teringat balik..kat u da tak rase sedih2 cam matrik...rasa bebas sikit dari stress mcm kat matrikk

    ReplyDelete
  23. akak.. klu sy nak ambi kos fisioterapi mse blaja dekat u nnt sy kene ambil modul 1 la kn ble blaja kt matrik??

    ReplyDelete
  24. i'm not so sure about it..sebab tak salah sylabus da lain dengan zaman akak:) tp kalo nk jd fisio ade bio/fizik + kimia ngan math ade bole la jd

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum.akak.acttualy sy dpt tawaran matrik.nk tnye berdasarkan apa yg sy bca dan denga r cerita tntg matrik ni dieorg kte life dkt cni tough.sblm ni sy prnh ddk asrma.dua thun.adakah sama life nya?mohon pecerahan...

    ReplyDelete
  26. wa'alaikumusalam wbt... dlu akk pon x-mrsm dari f1 smpai f5 duk asrama jgak.. memang boleh dikatakan life kat matrik agak tough sebab all syllabus yg ptut jadi 2 tahun jadi setahun je...
    tapi..no worries..blaja,fokus utk setahun tu if betul2 nak capai course yg kite minat kat u nanti..
    insyaAllah boleh! Cuma kite kene disiplin kan diri sebab dah tak da dah prep2 ni sume :)

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum. akak syiqa, saya dapat tawaran masuk Kolej Matrikulasi Pahang. Saya nak tanya, kawasan kolej nie dekat dengan bandar ke? kalau nak beli barang keperluan peribadi or utk study senang tak?

    ReplyDelete

link

Related Posts with Thumbnails